Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2017 01:12 - ВЕЛИКИ БУЛГАР - АВТОР: д-р Юлия Занков
Автор: bulrose Категория: История   
Прочетен: 1877 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАД ВЕЛИКИ БУЛГАР И ИСТОРИЧЕСКОТО            НАСЛЕДСТВО НА ВОЛЖСКИТЕ БЪЛГАРИ

image

АВТОР: Д-р Юлия Занков 

Древните летописи разказват, че в Древността е имало няколко града с името Булгар или Болгар и всеки от тях е оставил сериозна следа в историята.Само по поречието на река Волга „Булгар“-ите са били няколко.И те са станали основа славни исторически селища, каквото е Джунне Булгара, от които с произлязал славният и велик Нижний Новгород. Сред тях се извисява обаче Първият Булгар, който още съвременниците на славата му са наричали от уважение Велики Булгар.

Град Булгар е разположен малко по-на юг от мястото, където се сливат две велики реки – Волга и Кама, или както се наричат на местния български език съответно Кара Идел и Чулман Идел,  и претендира с основание за един от най-древните градове на света.Централната част на града се е разполагала на възвишението Чулем, наричано в руските летописи Чулим, а жилищните квартали – в заобикалящата хълма долина Халджа.Между тези две части на града протичала река Булгарка, която през XIX век вече наричат „Мелъонка“.

Легендата разказва, че около 15 000 години пр.н.е. великият български Балгавар или Балтавар /вожд/ Карт- Джам , известен още с прозвището Абу Зияджи, основал на хълма Чулем КАРАМАТ /светилище на Тангра/, наречен Субаш, в чест на „АЛПА“, Т.Е. Духа на любовта, урожая и силата Сабан /Субана, Субаш Ярдим.Писмени документи и устната традиция са съхранили за поколенията до наши дни точната дата на едно събитие, за чиято значимост, грандиозност и реално съществуване можем да съдим по това, че се е съхранила като непокътната и конкретна дата 17 хилядолетия – 22 юни 14953.именно в това светилище Карамат Карт-Джам провъзгласява създаването на ПЪРВАТА В ИСТОРИЯТА БЪЛГАРСКА ИМПЕРИЯ, наречена ИДЕЛ, което означава „Седемте Племена“ или „Седмоплемие“, защото древните българи считали, че народът им се е образувал от обединението на 7 племена.Когато  Карт-Джам приключва земния си път, полагат тленните му останки именно на светилището Субаш. Неговият легендарен наследник Ал-Булгар през 13 500 г.пр.н.е. основава около Карамата Субаш град, който наричат също БУЛГАР.Последвалите столетия носят на града периоди на бляскав разцвет и времена на тежки изпитания, но от  самото си създаване досега този град си остава най-великата светиня на българите, независимо в коя точка на планетата са ги установили ветровете на Историята.

Съществуват исторически сведения и артефакти, които подхранват тезата на някои видни  местни исторически авторитети, като професорите Нурутдинов и Бегунов, че именно в града Булгар е царувал 20 века преди Христа знаменитият български вожд и пророк Раджил Абар /Авар, Абра/ - Кам Бирхем.Той пръв установява монотеизма, единобожието, като с това е увековечен от историята под името Авраам /Абрахам/ в Библията, а в Корана като Ибрахим. В памет на този уникален държавник и духовен водач и на неговата дейност в града Булгар започнали да наричат с неговото име Абар-Кам целия град – Абракам, Абрахам, Ибрахим, Брахимов, Бирхем, Пирехм.

През 4953 г.пр.н.е. град Булгар става столица на българската област Буртас или Идел, днешният Волго-Урал., известен още като Стара Велика България или Аскип /Скития/ - великата българска империя. Неин император през  VII в.пр.н.е. е легендарният Буртас Баринджар Бурджак, който прави Булгар столица на цяла Скития. Векове по-сетне във Велики Булгар е тържествено коронясан за Император на Хуно-Българската Империя Булюмар /363-378 г./ , койтое прадядо на един от най-великите завоеватели на всички времена – Атила.За да увековечи това събитие, Булюмар дарява во век и веков цял Идел с почетното звание ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ.Чак до 1557г. Това име се запазва и цяла Волжска България с гордост се нарича Велика България.

Самият Атила известно време управлявал лично град Булгар. Другото име на Атила е Ашла и свидетелства, че той според легендата е роден недалече от Булгар, в българската крепост Ашла, сегашният град Казан. Жителите на Казан винаги са се гордеели с този факт, така както украинците например се гордеят, че Атила, когото в детството наричали Кий, е основал тяхната столица Киев.Когато Атила порастнал, започнали да го наричат Ту-Кий – „Великият Кий“.При Волжските българи това име се е трансформирало в Тукай или Туки, а при унгарците – в Токай. В периода 434-453 г. Атила е бил владетел на почти целия Стар Свят – от Мароко до Камчатка. На коронацията си Атила получил  още две имена – Атряч Кимер, живял през XXXI в.пр.н.е. и Урус – Войнът, поради което българите-уруси винаги са считали за свой предводител.

В края на в. Булгар е столица на царството Ак или Идел-Булгар /Волжска България/, наричана още Велика България или Деш-н Кипчак – Българското Поле, което е много древно сарматско название на Българската Империя.Столица на Българската Империя град Булгар остава до 1556 г.

За да добием представа за реалното величие на град Булгар, нека се запознаем с някои конкретни цифри и характеристика, които донасят до нас съвременните на величието му летописци. В средата на Х в. Булгар е имал около 50 000 жители, чиито брой през ХII в. Достига около 100 000. Това, което сега е известно като „Българското Градище“, е било в онези времена е било само градският център. Градът се е разпростирал 10 км по протежение на речното корито на Волга, а на ширина е било около 7 км. Столицата е била застроена с огромни, най-вече двуетажни домове от камък и дърво Градът се гордеел и със своите занаятчийски и производствени работилници. Само кожарските работоилници били не по-малко от 700. Улиците били облицовани с камък и блестели от чистота.В града не допускали нечисти хора, добитък и талиги, а за тях имало специални „миялни“ пред градските стени до градските порти. Знаменити писатели и пътешественици, обиколили най-големите градове на тогавашния свят, като Мъкдаси /985г./, Ал-Идриси, Ал-Гарнати /1135-1153/ , Ал-Джевалики /XII в./. Всички тези велики мислители свидетелстват и за нещо много интересно от съвременна гледна точка – толерантното мирно съжителство между християни и мюсюлмани в Булгар, както и в цялата империя Велика България.

По време на монголските нашествия смелостта на жителите му, както и някаква небесна защита не позволили вражески крак да стъпи в свещения Булгар.Що се отнася до т.нар. ‚татари“ – така древните българи наричали монголските нашественици и изобщо всички номади-врагове на България.През 1360 г. по време на монголското владичество след няколко неплодородни години положението на българите се влошило, защото били принудени да плащат тежки данъци на поробителите.Така половината население на Булгар се преселило в град казан, а емир Менгу Булгар Азан дал ново название на своята столица – Булгар Ал-Джадид /Новият Булгар/. Непосилните данъци, които трябвало да плащат на Ордата, принуждавали някои от българите да продават собствените си деца, за да плащат „Ординщината“. Когато един арабски търговец ги попитал не им ли е мъчно за техните потомци, българите му отговорили: „Ако не платим данъка, то на Ечке-Булгар ще се установи властта на татарите, а това ние не можем да допуснем. Свободата на родината за нас е по-скъпа от нашите деца“.

През 1357 г. Кхан „Кара-Улус“ Бердибек прави преврат в Ордата и обявява  „ординската“ територия за Български или Сарайско-български Султанат, а себе си – за Български Султан /Император/. Всички въстанали против него монголци били безпощадно убити. Това било краят на Монголската Орда и монголското иго. Започнала историята на Българския Султанат.Така българските държави станали две – Български Султанат и Менгу-Булгария /Северни Българи/.

Последвалите векове за жалост са пагубни за Българския Султанат и за великата му столица Булгар.Последвалите войни с външни и вътрешни врагове разрушават великия град и неговите светини, сред които и Българския университет. Руските власти в края на XVII В. съзнателно и планомерно обостряли ситуацията на българо-руската граница.Те често затваряли граничните пропускателни пунктове и задържали за дълго многочислените тълпи „паломници“ – поклонниците отправили се на поклонение в светините на Булгар.Така през 1720г. руските войски открили огън из засада по голяма група българи-каракалпаки, отправила се на поклонение във Велики Булгар.Загинали няколко десетки невинни пилигрими, сред които много жени и деца.Разярените българи тогава грабнали сабите и в жестока схватка  разгромили граничната застава на неприятеля.

През 1722г. Великий Булгар посетил руския император Петър Първи, а в 1767г. – императрица Екатерина Велика.Но дори посещението на тези велики владетели не могли да спасят Булгар от разрушението, на което е подлаган от православните свещеници от близките манастири и местните селяни.Българските надгробни плочи  били ползвани за строежа на православни църкви.Мавзолеите на българските светии, мъдреци и владетели били превърнати в гробници на местните , а в Казий Йорте – мюсюлманския университет, след разграбването и унищожението на ценностите в него, затваряли свинете си.В резултат на тази масирана разруха, ако при Петър Велики в центъра на Булгар били запазени над 70 каменни съоражения и паметници на великия град, то при Екатерина Велика те са вече 44, а в края на XIX в. – едва 6.Въпреки това трябва да подчертаем, че Петър Вевлики издава специален Указ за защита на българските руини, който е първият в Русия закон за закрила на исторически град и историческо наследство.

Велики Булгар е уникален феномен в световната цивилизация не само с хилядолетната си история, а и като пръв известен пример за мирно съжителство и толерантност на мюсюлмани и християни.Нашите сънародници от Русия изповядат предимно Исляма и светините на Велики Булгар векове наред и до наши дни са на особена почит сред мюсюлманите в Русия.Нещо повече, поклонението до свещените му руини е наречено „Малък Хадж“, а мюсюлманите от целия СССР заместват с поклонение в Булгар Хаджилъка в Мека.

В наши дни на територията на Велики Булгар е разположен  Българският държавен историко-архитектурен музей-резерват, който е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Почитта към българския цивилизационен принос няма да е пълна без да допълнем, че освен Велики Булгар и други прабългарски градове са се ползвали с престиж и уважение в Древността: Биляр, Сувар, Джукетау, Тубилгитау, Алабуга /Елабуга/, Ошел, Кашан.

 



Тагове:   д-р юлия занков,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bulrose
Категория: Политика
Прочетен: 22446
Постинги: 8
Коментари: 1
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031